• 085-0603543
  • info@greendotonderhoudsplan.nl

Buiten Schilderen – Voorbereiding & Stappenplan

Buiten Schilderen – Voorbereiding & Stappenplan

Door de jaren heen krijgt uw woning met diverse weersomstandigheden te maken. Sneeuw, vorst, regen, zonneschijn, het komt allemaal voorbij. Het wisselende klimaat waar we in Nederland soms mee te kampen hebben, kan ertoe leiden dat de buitenkant van uw woning wordt aangetast. Daarom is het noodzakelijk om met enige regelmaat schilderwerkzaamheden uit te voeren aan de buitenzijde van uw woning. Vandaar ons Buiten Schilderen Stappenplan.

Het schilderen van bijvoorbeeld deuren of kozijnen buitenshuis, vraagt om een goede voorbereiding. Zorg altijd voor voldoende verf en geschikte kwasten. Daarnaast is het van belang dat u alle stappen in dit artikel doorloopt. Van ontvetten tot schuren, en van grondverf tot lak. 

In dit artikel voorzien wij u van een uitgebreid doch eenvoudig stappenplan voor schilderen buitenshuis. Ook wijzen we u op de milieuvriendelijke mogelijkheden van buiten schilderen. Of u nu zelf aan de slag gaat of dat u een professioneel schilderbedrijf inschakelt, duurzaam schilderen kan altijd.

Voorbereiding Schilderwerkzaamheden Buitenshuis

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg er dus voor dat u volledig voorbereid bent voordat u aan de klus begint. Het gaat hierbij voornamelijk om het aanschaffen van de juiste producten. In de lijst hieronder duiken we wat dieper in op de benodigdheden voor het schilderen buitenshuis.


1. Verf aanschaffen

De eerste stap is het aanschaffen van de verf. Wij adviseren het gebruik van natuurlijke en milieuvriendelijke verf. Deze producten zijn niet schadelijk voor mens of milieu en dragen bovendien bij aan een duurzame samenleving. Er zijn diverse soorten milieuvriendelijke verf verkrijgbaar. Voor ieder wat wils. In dit artikel leest u meer over het uitvoeren van schilderwerkzaamheden op een milieuvriendelijke manier.

Wellicht vraagt u zich af hoe u er zeker van kunt zijn dat u milieuvriendelijke verf koopt. Gelukkig is dit heel eenvoudig. Milieuvriendelijke verf is namelijk voorzien van een duurzaam keurmerk. Een dergelijk keurmerk biedt u als consument de garantie dat het product in kwestie behoort tot de meest duurzame keuze. 

Een voorbeeld van zo een keurmerk is DUBOkeur, een onafhankelijk milieu label dat de duurzaamheid en milieuvriendelijkheid van een product aanduidt. Dit wordt gedaan op basis van wetenschappelijk onderzoek. Wilt u meer weten over dit keurmerk? Lees dan hier ons artikel over DUBOkeur.

2. Kwasten aanschaffen

Nadat u de verf heeft uitgekozen is het tijd om de juiste kwasten aan te schaffen. Er zijn veel soorten kwasten voor diverse schilderklussen. Gelukkig voorzien de meeste bouwmarkten in een passend advies. 

Voor het schilderen van kozijnen buitenshuis maakt u doorgaans gebruik van een kwast met een patentpunt. Dit is de traditionele ronde kwast die bij de meeste van ons wel bekend is. Deze kwasten liggen prettig in de hand en zijn ideaal om gedetailleerd te werk te kunnen gaan. 

Het gros van de kwasten wordt gemaakt van varkenshaar. Deze haren zijn sterk en flexibel, wat ze geschikt maar voor diverse doeleinde. Echter wordt voor het aanbrengen van natuurlijke, milieuvriendelijke verf vaak een synthetische kwast gebruikt. Deze nemen de natuurlijke verf beter op, wat doorgaans zorgt voor een strakker resultaat.

3. Overige benodigdheden

Verf en kwasten zijn uiteraard de hoofd benodigdheden voor het schilderen buitenshuis. Echter bent u met enkel deze producten nog niet klaar om aan de slag te gaan. Er zijn namelijk nog een aantal onmisbare artikelen die u nodig heeft. 

Om te beginnen heeft u een reinigingsmiddel nodig om het oppervlak dat u wilt schilderen te ontvetten. Hiervoor zijn diverse producten op de markt. Ook zijn er tegenwoordig duurzame, milieuvriendelijke varianten verkrijgbaar. Wij moedigen u dan ook aan om hierin een bewuste keuze te maken. 

Nog een belangrijk product dat niet mag ontbreken is schuurpapier. Zoals waarschijnlijk wel bij u bekend, zijn er diverse soorten verkrijgbaar. Later in dit artikel vertellen wij u meer over het benodigde schuurpapier voor het schuren van de kozijnen buitenshuis.

De laatste twee producten zijn ook absoluut onmisbaar, we hebben het namelijk over afplaktape en een tube plamuur. Met plamuur kunt u alle oneffenheden gladstrijken. Afplaktape is nodig om te voorkomen dat er verf op uw raam terechtkomt. 

Stappenplan Buiten Schilderen

Wanneer u alle benodigdheden in huis heeft, kan het schilder avontuur beginnen. Buiten schilderen kan een leuke klus zijn maar ook zeker een uitdaging. Wanneer we het hebben over schilderwerkzaamheden buitenshuis gaat het voornamelijk om deuren en raamkozijnen. Door onderstaande stappen te volgen zorgt u ervoor dat de schilderklus zo soepel mogelijk verloopt.

Stap 1: Schoonmaken en schuren

Het is van uitermate groot belang om het oppervlak dat u wilt schilderen goed te ontvetten. Dit zorgt er namelijk voor dat de verf beter hecht. Er zijn diverse milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen die u hiervoor kunt gebruiken. 

Na het ontvetten is het verstandig om afgebladerde verf en andere loszittende deeltjes te verwijderen. Alvorens u overgaat tot schilderen dient het oppervlak geschuurd te worden. Het schuurpapier dat u dient te gebruiken is afhankelijk van de staat van de oude verflaag. Is de oude verflaag nog grotendeels intact, dan heeft u redelijk fijn schuurpapier nodig. Hierbij kunt u denken aan schuurpapier van korrel 240 of hoger. Is de oude verflaag daarentegen in slechtere staat, dan is een grof schuurpapier nodig van bijvoorbeeld korrel 120. Wij adviseren om tijdens het schuren een beschermend mondkapje te dragen.

Mochten er kieren of gaten in het kozijn zitten, dan is het verstandig deze te plamuren. Hiervoor kunt u sneldrogende plamuur gebruiken. Dit product is in principe in iedere bouwmarkt te koop. Na het plamuren van oneffenheden is het aan te raden om nogmaals een schuurpapier over dit gedeelte van het oppervlak te halen. Dit zorgt voor een compleet gladde ondergrond.

Stap 2: Afplakken 

Het is belangrijk om alles wat u niet wilt schilderen goed af te plakken. In het geval van een deur of raamkozijn kunt u hierbij denken aan het glas en eventuele scharnieren. Wanneer u niet goed afplakt, loopt u het risico dat er verf terechtkomt op verkeerde plekken. Maak daarom ten alle tijden gebruik van afplaktape.

Stap 3: Grondverf

Wanneer het te schilderen oppervlak is gereinigd, geschuurd, en de afplaktape is bevestigd, begint u met de eerste laag van het schilderwerk. Dit wordt gedaan met grondverf. We zouden kunnen stellen dat grondverf onze basis vormt. Deze grondlaag zorgt ervoor dat de lak die er later overheen gaat beter hecht aan het oppervlak. Grondverf droogt gelukkig snel. 

Stap 4: De lak

Wanneer de grondverf die u op het kozijn heeft aangebracht volledig is gedroogd, kunt u de lak aanbrengen. Buitenlak is verkrijgbaar in milieuvriendelijke varianten, en ook heeft u keuze uit diverse kleuren. Gaat u voor herfsttinten of toch voor een frisse zomerse kleur? De mogelijkheden zijn eindeloos.

TIP! Bij het schilderen van kozijnen is het verstandig om te beginnen met de hoeken en de randen dicht langs het raam. Vervolgens kunt u de lange delen van het kozijn schilderen. Voor de hoeken en randen gebruikt u altijd een ronde kwast met patent punt. Bevat u kozijn grotere vlakken, dan kunt u ervoor kiezen hier een kleine roller voor te gebruiken. 

Wilt u buiten schilderen tijdens de koudere winter maanden? Zorg dan dat u zich warm aankleedt. U wilt natuurlijk voorkomen dat u kouvat tijdens de schilderwerkzaamheden buitenshuis.

Zelf Buiten Schilderen Of Hulp Inschakelen?

Gaat u aan de hand van dit stappenplan zelf aan de slag, of schakelt u toch liever een schilderbedrijf in? Die keuze is natuurlijk aan u. Wel wijzen wij u graag op een aantal voordelen die het inhuren van een onderhoudsschilder met zich mee kan brengen. 

Om te beginnen scheelt het u natuurlijk een hoop werk wanneer u de schilderwerkzaamheden uit handen geeft. Zoals u in dit artikel heeft kunnen lezen, vergt het schilderwerk buitenshuis veel voorbereiding. Wanneer dit u de nodige stress oplevert, is het begrijpelijk dat u dit liever overlaat aan een professioneel schilderbedrijf.

Al onze onderhoudsschilders werken met producten die voorzien zijn van een DUBOkeur certificaat. Een keurmerk dat aangeeft dat onze verf tot de meest duurzame en milieuvriendelijke keuze behoort. Daarnaast zorgt de jarenlange ervaring van onze onderhoudsschilders ervoor dat u keer op keer verzekerd bent van een goede kwaliteit, en het beste resultaat. 

Conclusie

Het is duidelijk dat het uitvoeren van schilderwerkzaamheden buitenshuis een goede voorbereiding vergt. Zorg ervoor dat u ten alle tijden voldoende verf in huis heeft. Ook is het belangrijk dat u beschikt over de juiste kwasten. Daarnaast zijn er een aantal andere benodigdheden die ook absoluut niet mogen ontbreken, zoals bijvoorbeeld afplaktape en het juiste schuurpapier.

In het stappenplan voor buiten schilderen, hebben we beknopt doch duidelijk uiteengezet welke stappen u moet volgen voor het uitvoeren van schilderwerkzaamheden buitenshuis. Van ontvetten tot schuren, en van het afplakken van de ramen tot het aanbrengen van de grondverf. 

Wij hechten veel waarde aan een milieuvriendelijke manier van schilderen. Wij moedigen dan ook iedereen aan om deze bewuste keuze te maken, zowel huiseigenaren als professionele schilderbedrijven. Wanneer u ervoor kiest om de schilderwerkzaamheden uit handen te geven, kunt u er zeker van zijn dat wij ten alle tijden op een milieuvriendelijke manier te werk gaan. Onze onderhoudsschilders zijn zeer professioneel en werken uitsluitend met duurzame producten voorzien van het DUBOkeur certificaat.

.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *