• 085-0603543
  • info@greendotonderhoudsplan.nl

Alles dat u moet weten over het herstellen van houtrot.

Alles dat u moet weten over het herstellen van houtrot.

Als u ontdekt dat het hout op uw kozijnen verrot is, denkt u misschien dat dit gelijk vervangen moet worden. Echter hoeft dat niet altijd, hout valt vaker dan u denkt nog te redden. In deze blogpost leggen wij u alles uit over houtrot te herstellen: wat het is, wanneer het voorkomt en wat u ertegen kunt doen.

Wat is houtrot en hoe te herstellen?

Houtrot is precies zoals de naam omschrijft: rottend hout, en dit ontstaat door schimmel. Schimmel kan ontstaan door een combinatie van luchtvochtigheid en warmte, de volgende drie factoren maken de perfecte broedplaats voor rottend hout:

1. Een luchtvochtigheid die hoger is dan 20%

2. Warmte, dit begint meestal boven de 4 graden Celsius

3. Zuurstof

Als deze drie factoren bij elkaar komen kunt u ook makkelijk te maken krijgen met houtrot. De schimmel nestelt zich in het hout, en begint daar vervolgens te vermenigvuldigen. Na verloop van tijd beginnen er tekenen van houtrot te ontstaan.

Hoe u houtrot kunt herkennen

Nu u de oorzaak kent, is het ook belangrijk om vervolgens te herkennen dat uw hout aan het rotten is. Is uw hout:

• Donkerder, of krijgt het andere verkleuringen?

• Zachter geworden ( dit kunt u testen door er met een scherp voorwerp in te prikken)?

• Hol als u erop klopt?

• Aan het scheuren?

Dan heeft u ook te maken met houtrot. Gelukkig kunt u houtrot herstellen in de veel gevallen. Belangrijk is wel om eerst de oorzaak aan te pakken, anders kunt u over een jaar weer opnieuw repareren. Loop bijvoorbeeld uw kitnaden na en kijk of deuren goed kunnen draaien. Anders kan de bestaande verflaag weer beschadigen en kan er vocht in het hout komen. Zodra de oorzaak verholpen is, kunt u beginnen met repareren.

Rottend hout repareren

Houtrot herstellen doet u door de verschillende vijf stappen aan te houden:

1. Verwijder het rottende hout

Als eerst haalt u het rottende hout weg met een krabber of frees. Let erop dat u dit nauwkeurig doet, liefst tot een centimeter dieper dan de houtrot (als dit mogelijk is). Als u dit niet doen kunnen de schimmels die achterblijven weer verspreiden door het hout.

2. Laat het hout goed drogen 

Laat de reparatieplek minstens een aantal dagen goed drogen. Controleer hierna of de plek wel echt volledig droog is.

3. Maak het hout schoon

Maak de reparatieplek en de omliggende verflaag goed schoon en vetvrij. Er zijn veel verfreinigers te verkrijgen die hier geschikt voor zijn. 

4. Impregneren en opvullen

Breng een speciaal hout impregneermiddel aan, dit middel dringt diep door in het hout en zorgt ervoor dat alle schimmels in het hout aangepakt worden. Deze hout impregneer laat u minstens 6 uur drogen. Vervolgens gebruikt u een houtrotvuller om om de rottende plekken op te vullen. Om dit netjes aan te brengen is het handig om gebruik te maken van een plamuurmes. Dit middel laat u ook weer 6 uur drogen. 

5. Schuren en beitsen

In de laatste stap schuurt u de vuller weg zodat er een egaal oppervlak overblijft. De reparatieplek hoort hierna zacht en glad aan te voelen, en moet naadloos zijn met de rest van het oppervlak. Als laatst veegt u al het schuurstof weg, en maakt u het oppervlak nogmaals schoon. Hierna is de reparatieplek klaar om opnieuw in de grondverf gezet te worden. 

Wanneer is het beter om verrot hout te vervangen

Soms is het helaas niet meer mogelijk om houtrot nog te repareren. Het is beter om rottend hout te vervangen als: 

• Het aangetaste gebied groter is dan een vuist.

• Als een kozijn voor meer dan een kwart aangetast is (dan staat het raam niet meer stevig).

• Als de poot van een buitentafel op meerdere plekken of volledig aangetast is.

U kunt in deze gevallen kiezen voor een deelvervanging of een totaalvervanging. Bij een deelvervanging wordt het stuk van het oppervlak dat aangetast is door houtrot vervangen door nieuw hout. De voordelen van een deelvervanging zijn dat dit duurzamer is, en een stuk vriendelijker voor uw portemonnee. 

Bij een totaalvervanging wordt het totale oppervlakte vervangen door nieuw hout. Soms is een totaalvervanging verstandiger om uit te voeren, ondanks dat u er iets dieper voor in de portemonnee moet tasten. Bijvoorbeeld als er meerdere grote stukken hout in het oppervlak vervangen moeten worden, of als een houten oppervlak waar al eerder een deelvervanging is toegepast opnieuw aan vervanging toe is. 

Voorkomen is beter dan genezen! 5 extra tips voor houtrot voorkomen

Natuurlijk is voorkomen altijd beter dan genezen, en dit geldt ook voor houtrot. Er zijn veel stappen die u zelf kunt ondernemen om ervoor te zorgen dat houtrot buiten (of eigenlijk uit) de deur blijft. 

Zorg voor een goede afdichting bij ramen en kozijnen

Hout in kozijnen en bij ramen gaat vaak rotten, dit komt doordat kozijnen en kozijnen goede plekken zijn voor vocht om zich te verzamelen. Zorg daarom voor een goede afdichting, zodat er geen inwatering is en uw ramen en kozijnen vochtvrij blijven.

Is de verflaag nog in goede staat?

Inspecteer regelmatig of de verflaag op houten oppervlakken nog in goede staat verkeren. Slecht onderhouden schilderwerk blijft lang nat, en vocht is één van de grootste veroorzakers van houtrot. De onderkant van ramen en deuren heeft vaak extra controle nodig, deze plekken zijn namelijk lastig te bereiken met de kwast en daarbij ook slijtage gevoelig. Ook is het belangrijk om te letten op goede ventilatie.

Let op krimpnaden

Deze zijn vaak lastig te zijn, en dit is waarom ze vaak houtrot veroorzaken. Vocht hoopt zich makkelijk op op deze plekken, en daarom krijgen schimmels vaak de perfecte kans om hier te broeien. Controleer om deze reden ook regelmatig de krimpnaden in en rondom uw huis.

Verwijder planten en klimop die over het hout groeien

Planten en klimop die tegen over over hout groeien kunnen houtrot, maar ook lekkages veroorzaken. Dit is gemakkelijk te voorkomen door planten en klimop te verwijderen zodra u deze ziet. 

Houd uw hout goed schoon

Hout dat vuil is, houd op z’n beurt ook weer vocht vast. Daarom is het belangrijk om dit goed schoon te houden, plus u geniet zo meer van uw mooie houtwerk! 

Onderhoud uw schilderwerk dan kunt u voorkomen dat u houtrot moet herstellen

We hebben al eerder genoemd dat het belangrijk is om te controleren of de verflaag nog in goede staat verkeerd. Om er zeker van te zijn dat dit zo is, is het verstandig minstens om eens in de twee tot vijf jaar uw buitenhout opnieuw te schilderen. Tussentijds is het overigens belangrijk om de staat van het hout ook te controleren, dit kunt u doen door te testen of het hout niet zacht is of vochtig aanvoelt. Wilt u meer lezen over het onderhouden van uw schilderwerk? Lees dan ons blog over het onderhouden van uw schilderwerk.  

Wij hopen u hiermee alles verteld te hebben dat u moet weten over houtrot, en het herstellen en voorkomen hiervan. Kunt u advies gebruiken over houtrot, of zoekt u een partner die uw houtrot kan herstellen zodat uw hout weer zo goed als nieuw is? Neem dan contact met ons op! 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *