• 085-0603543
  • info@greendotonderhoudsplan.nl

Waarom onderhoud van uw schilderwerk belangrijk is

Elke huisschilder zal u vertellen dat regelmatig onderhoud aan uw schilderwerk erg belangrijk is voor beide binnen- en buitenshuis. Maar waarom eigenlijk? Natuurlijk is één van de redenen van dit advies dat u langer kunt genieten van een mooi beschilderde muur, maar er zijn meer redenen waarom dit belangrijk is. Lees verder om erachter te komen om welke redenen het belangrijk is om regelmatig onderhoud te (laten) plegen aan uw schilderwerk, en waar u op kunt letten om te zien wanneer onderhoud nodig is. Lees tot het eind voor een paar gratis tips! 

Uw schilderwerk onderhouden: waarom eigenlijk? 

Er zijn drie redenen waarom dit belangrijk is. De eerste schiet u wellicht gelijk binnen: goed schilderwerk zorgt er namelijk voor dat uw huis of bedrijfspand kwaliteit uitstraalt en er verzorgd uitziet. Dit zorgt er ook weer voor dat de waarde van uw woning omhoog gaat. Een andere kleur op uw muur schilderen zal de ruimte gelijk ook een nieuwe uitstraling geven. Ook niet belangrijk: mooie afwerking zorgt er ook voor dat u meer geniet van uw huis, bedrijfspand of welke andere ruimte ook waar u zich op dat moment in bevindt. 

De tweede reden is dat schilderwerk ook bescherming biedt. Eén van de belangrijkste functies van verf is hout beschermen tegen houtrot. Een oude laag verf beschermt niet voldoende, en kan lekkages en dure reparaties als gevolg hebben als u deze te lang laat zitten. Dit kunt u makkelijk voorkomen door uw binnen- of buitenschilderwerk regelmatig van een nieuwe laag te voorzien.

De laatste reden dat u regelmatig uw schilderwerk wilt onderhouden is hygiëne. Een kitvoeg of plafond dat beschimmeld raakt zorgt ervoor dat meer micro-organismen gaan groeien, en deze ademt u dan ook constant in! Dit is natuurlijk niet bevorderend voor uw gezondheid, en daarom misschien zelfs wel de belangrijkste reden om uw schilderwerk goed te onderhouden. 

Wanneer is onderhoud aan uw schilderwerk nodig?

Dit verschilt natuurlijk tussen binnen- en buitenschilderwerk, waar de buitenkant van een woning meer te maken heeft met de elementen, heeft de binnenkant dit natuurlijk niet. Wij leggen u het verschil uit.

Binnenschilderwerk

Voor de binnenkant van uw huis of bedrijfspand geldt eigenlijk de regel: pleeg onderhoud wanneer dit nodig is. Dit zou per ruimte kunnen verschillen, zo zou het bijvoorbeeld kunnen dat uw keuken vaker onderhoud nodig heeft dan uw woonkamer. Waar u op wilt letten is: 

  • Begint het schilderwerk er vies uit te zien?
  • Bladdert de verg af?
  • Verliest de verf zijn kleur?

Als dit het geval is dan is onderhoud nodig, al is het alleen maar om weer meer te kunnen genieten van de ruimte waar u in zit, slaapt of kookt. In de regel zal uw huisschilder adviseren om in ieder geval elke tien jaar het schilderwerk te voorzien van een nieuwe laag verf. 

Buitenschilderwerk

De levensduur van uw buitenschilderwerk ligt (afhankelijk van de weersomstandigheden) tussen de vijf en zes jaar, hierna is onderhoud absoluut nodig! Vaak kunt u dit overigens ook zien aan de staat van de buitenkant van uw woning. Waar u op wilt letten hierbij is: 

  • Ziet u beschadigingen in de verf? 
  • Begint de verf te verpoederen? 
  • Is de verf erg aan het verkleuren?
  • Zitten er blaasjes en/of kleine scheurtjes in het schilderwerk?

Dan is onderhoud nodig, en het kan soms zijn dat dit na een paar jaar al is. Dit is afhankelijk van de kwaliteit van de verf die u gebruikt hebt, en natuurlijk ook van de weersomstandigheden. Stel het heeft een paar jaar meer gestormd: dan kan het zomaar zijn dat u eerder onderhoud moet plegen.

Extra tips om zo lang mogelijk te kunnen genieten van uw buitenschilderwerk

Er is veel waar u zelf rekening mee kunt houden om uw buitenschilderwerk zo lang mogelijk in een mooie staat te houden. Dit zijn onze favoriete tips:

Gebruik zo min mogelijk plamuur

Plamuur kan niet goed tegen vocht en is niet erg elastisch, hierdoor kunnen er sneller scheuren in uw buitenschilderwerk ontstaan. Dit is natuurlijk erg zonde, en ook niet nodig. Gebruik gewoon zo min mogelijk plamuur om dit te voorkomen.

Maak eerst een goede grondlaag

De muur goed gronden is belangrijk voor de levensduur van het schilderwerk. Een goede grondlaag zorgt ervoor dat de verflaag erboven zo lang mogelijk goed blijft zitten. Dit is vooral belangrijk als er veel zon of regen op uw buitenmuren komt.

Het kiezen van een kleur

Dit lijkt misschien niet erg belangrijk, maar vergis u hier niet in: ook de kleur kan van invloed zijn op hoe lang de verf goed blijft zitten. Het kiezen van lichte kleuren voor uw buitenschilderwerk is beter dan een donkere kleur. Lichte kleuren reflecteren zonlicht beter en zullen hierdoor niet zoveel last hebben van temperatuur wisselingen als donkere kleuren.

Houd rekening met de tijd van het jaar voordat u uw buitenmuren schildert

Niet iedere periode van het jaar is ideaal om uw buitenmuren te schilderen. In de winter kan het erg koud worden, waardoor de verf minder goed droogt. En in de herfst is ook vaak niet praktisch vanwege de vele regen. De beste maanden om de buitenkant van uw huis te schilderen is vaak van april tot ongeveer eind september. In deze maanden is de temperatuur vaak wat milder, en de luchtvochtigheid vaak ook lager. De perfecte schildertemperatuur ligt trouwens tussen de tien en twintig graden Celsius. 

Goede kwaliteit betekend langer genieten van uw schilderwerk

Het kan heel verleidelijk zijn om uw buitenmuur met de goedkoopste verf te schilderen die u vinden kan, maar dit zou u op de lange termijn juist meer geld kunnen kosten! In het geval van schilderwerk is goedkoop vaak duurkoop, en dit geldt zeker voor uw buitenmuren. Wij kunnen u adviseren welke merken ervoor zorgen dat u zo min mogelijk onderhoud moet plegen. 

Onthoud ook om niet maar één verflaag aan te brengen, dit beschermt uw buitenmuren namelijk niet voldoende. Breng altijd twee lagen aan voor een optimale bescherming. Hiermee voorkomt u beschadigingen, en dat u uiteindelijk veel kwijt bent aan reparatiekosten. 

Wij hopen u hiermee goed geïnformeerd te hebben over het belangrijk van regelmatig onderhoud (laten) plegen aan uw schilderwerk, en ook hoe u dit binnen- en buitenshuis het best aan kunt pakken. Zoekt u een bedrijf dat dit onderhoud voor u kan doen, en met volledig milieuvriendelijke verf? Vraag dan direct uw gratis offerte bij ons op!